Scroll naar beneden voor meer nieuwsberichten over onze ondernemers


Jo De Baerdemaeker lanceert studiotype.be

07/03/2024

Op 7 maart lanceerde Jo De Baerdemaeker www.studiotype.be, de allereerste digitale lettershop met Belgische roots die unieke fonts ontwerpt en verkoopt voor wereldwijd gebruik.

“Brel”, “Dani”, “Pennequin” en “Guust” zijn lettertypes van de TYPO BELGIËQUE-collectie. Ze zijn geïnspireerd op historische drukletters die vanaf 1830 ontworpen werden na de Belgische onafhankelijkheid.

***

Letterontwerper Jo De Baerdemaeker lanceerde in Antwerpen zijn Studio Type - Font Foundry. Het gaat om het eerste Belgische webplatform met originele fonts van Belgische makelij.

Op een event van Antwerp Powered By Creatives (APBC) in samenwerking met Flanders DC vorige week in De Winkelhaak in Antwerpen lanceerde Jo De Baerdemaeker, type designer en font engineer, zijn webplatform voor Belgische fonts. "Het is de bedoeling dat dit een platform wordt voor Belgische ontwerpers", zegt De Baerdemaeker. Tot voor kort moesten letterontwerpers naar het buitenland om hun fonts via het internet te vermarkten. Ondertussen is de website live en kunnen de eerste acht fonts aangekocht worden. Het gaat om de letterfamilies zoals 'Brel', 'Dani', 'Pennequin', 'Wiels', 'KdG', enzovoort.

Vergeten geschiedenis

Jo De Baerdemaeker is een internationaal gevierd letterontwerper die samenwerkt met bedrijven zoals Adobe, Apple, Google en Microsoft. Hij geeft ook les aan LUCA School of Arts in Gent.

De Baerdemaeker is onder andere bekend van het onderzoeksproject 'Typo Belgiëque', waarin hij de vergeten Belgische typografiegeschiedenis in kaart brengt en enkele typisch Belgische letterfamilies een nieuw leven geeft. De belangrijkste lettergieterijen in de negentiende eeuw waren Vanderborght, Van Loey-Nouri en Carabin-Schildknecht, alle drie in de buurt van het Brusselse Noordstation gevestigd.

Jo De Baerdemaeker wil niet alleen het patrimonium onderzoeken en inventariseren. "Het uiteindelijke doel is om deze lettertypen nieuw leven in te blazen als digitale computerfonts voor hedendaags gebruik in publicatie- en mediavormgeving", aldus De Baerdemaeker.

www.studiotype.be/

Bron: Kurt De Cat voor Knack, 11/03/24

 

 

 


Yuma Labs lanceert eerste recyclageprogramma voor opticiens in Europa.

19/02/2024

“Ever” vermindert de Belgische afvalberg met 68.000 kg per jaar en helpt opticiens voldoen aan EU-wetgeving.

Antwerpen, 19 februari 2024 - Yuma Labs, de ontwerper en producent van circulaire brillen, lanceert zijn gloednieuwe recyclageprogramma ‘Ever’ voor onafhankelijke opticiens én hun klanten. Het recyclingprogramma zet afval om in waardevolle grondstoffen en leidt zo de transitie naar een circulaire toekomst.

Circulaire impact op Europese schaal

Ever is het allereerste initiatief in Europa dat het mogelijk maakt voor onafhankelijke opticiens om monturen en brillenglazen op een hoogwaardige manier te recycleren. Het programma helpt opticiens op die manier te voldoen aan de strenge EU-wetgeving die bedrijven in de toekomst zal verplichten om recyclage-oplossingen te voorzien voor de producten die ze verkopen.

De opticiens sporen op hun beurt klanten aan om oude brillen binnen te brengen en zo samen bij te dragen aan de sociale en circulaire economie. Voor elke 10 kg ingezamelde brillen plant Yuma Labs een boom.

Yuma Labs bezorgt onafhankelijke opticiens transparante verzameldozen, eveneens gemaakt van gerecycleerde brillenglazen. Daarmee kunnen hun klanten eenvoudig oude brillen deponeren in de optiekzaak. Yuma Labs voorziet bovendien communicatiemateriaal waarmee de opticiens het recyclageprogramma gemakkelijk kenbaar kunnen maken aan hun klanten.

Sociale impact

Yuma Labs verstuurt de ingezamelde brillen op CO2-neutrale wijze naar maatwerkbedrijf Nektari. De monturen die nog bruikbaar zijn, worden gedoneerd aan vzw’s zoals Eyes For The World die zich inzetten voor kansarme groepen in binnen- en buitenland en krijgen zo een tweede leven. De niet meer bruikbare brillen worden door Nektari gesorteerd volgens materiaalsoort (metaal, kunststof of acetaat) en in samenwerking met gespecialiseerde bedrijven gerecycleerd tot materialen waar Yuma Labs opnieuw brillen van maakt.

Opticiens die deel uitmaken van de Ever-community verminderen op die manier niet alleen hun afvalstroom, maar kunnen ook circulaire brillen aanbieden die gemaakt zijn van de afvalmaterialen die zij zelf hebben ingezameld. Bovendien zorgt de samenwerking met Nektari ook voor een belangrijke sociale impact.

30.000 brillenglazen per dag

Elke dag worden er in optiekzaken gezamenlijk 5.000 monturen en 30.000 brillenglazen weggegooid, dit is 68.000 kg afval per jaar, alleen al in België. Er zijn maar liefst 30,000 bomen nodig om de CO2-impact van die afvalstroom elk jaar opnieuw te verwerken.

“De afgedankte monturen en brillenglazen belanden nu vaak bij het restafval, terwijl de materialen in veel gevallen heel goed te recycleren zijn," vertelt Sebastiaan De Neubourg, oprichter en CEO van Yuma Labs. “Met het gloednieuwe recyclingprogramma wil Yuma Labs een einde maken aan de grote afvalberg en een circulaire economie creëren die materialen opnieuw inzet voor de productie van brillen.

Strenge EU-regelgeving inzake recyclage

Ever, het nieuwe recyclingprogramma van Yuma Labs, komt op een cruciaal moment, gezien de toenemende vraag naar duurzaamheid van consumenten en de naderende Europese regelgeving die het recycleren van dergelijk afval verplicht maakt.

Sebastiaan De Neubourg, oprichter en CEO van Yuma Labs:

“Dit recyclageprogramma heeft de kracht om het landschap van de industrie opnieuw vorm te geven. Met Ever zetten we samen met opticiens en hun klanten een belangrijke stap richting de circulaire economie van de toekomst.”

Een circulaire toekomst voor de brillen- en mode-industrie

Yuma Labs is een pionier in de brillenindustrie omwille van zijn duurzame ontwerpen en innovatieve aanpak door volledig circulair te werken. Het bedrijf zet sinds 2015 zijn ervaring en toewijding in voor het produceren van hoogwaardige circulaire brillen voor Belgische en internationale modemerken zoals Christian Wijnants, Filippa K en Samsoe Samsoe.

"Geconfronteerd met wereldwijde milieuproblemen, maakt Ever een ambitieuze sprong vooruit naar een circulaire toekomst." aldus Sebastiaan De Neubourg. "We nodigen iedereen uit om met ons mee te gaan op deze reis naar een circulaire en afvalvrije economie."

Voor meer informatie: www.yuma-labs.com